Kuka laulaa radion jinglet?

Kuka laulaa radion jinglet?

Jingle tarkoittaa lyhyttä (laulettua) sävelmää, jota käytetään radio- tai televisiomainoksessa. Monesti käytetään myös nimitystä äänilogo, sillä sitä käytetään visuaalisen logon tapaan brändin ilmeen luomiseen. Hyvä esimerkki tästä on Saarioinen -yhtiön neljästä nuotista koostuva äänilogo, jonka väitetään olevan maailman vanhin yhä käytössä oleva mainosjingle.

Useimmat radiokanavat omaavat myös äänelliset logonsa. Niissä lauletaan yleensä kanavan nimi ja jinglen genre on lähellä kanavan musiikki-imagoa, jotta se sopii mahdollisimman hyvin kanavalla soivaan musiikkiin. Radiokanavien jingleissä voidaan toki laulaa myös kanavan slogan, kuten “pehmeät suosikit, Radio Aalto.”

Joskus laulettu jingle ei tule kyseeseen, jolloin voidaan käyttää instrumentaalista jingleä. Näin on tehty radiokanava Loopilla, jossa äänilogo koostuu aina samalla tavalla puhutusta efektoidusta sanasta ja tietyllä instrumentilla soitetusta kahdesta nuotista. Tämä instrumentti soi ihmisen puheäänen taajuuksilla, ja juuri tämä taajuus tulee äänivirrasta voimakkaimmin läpi. Se auttaa tunnistamaan kanavan tehokkaammin esimerkiksi julkisissa tiloissa, joissa on muutakin äänisaastetta samaan aikaan.

Radio Aallolla on käytetty molempia, eli laulettua ja soitettua jingleä. Jingleissä lauletaan kanavan nimi jonka seuraksi tulee samalla melodialla keskiäänivoittoinen piippaus. Tällä on yritetty maksimoida huomiarvo. Jinglen äänimaailma on ulotettu myös juontotaustoihin sekä säätaustaan, joissa toistuu sama teema hieman varioituna. Näin äänimaailma kanavalla on mahdollisimman yhtenäinen. Uuden jinglen voit kuunnella tästä:

Sävellän ja tuotan itse jinglet Nelonen Median radiokanaville. Käytän laulajina suomalaisia eturivin artisteja ja muusikoita. Näin tiedän tismalleen miltä lopputulos tulee kuulostamaan. Tähän väliin voisinkin esittää haasteen: Tunnistatko kuka tunnettu artisti laulaa Radio Suomipopin jinglet? Entäpä Radio Rockin? Kerron näihin vastauksen kohta. Jinglet voit kuunnella tästä:

Radioilla on harvemmin resursseja tuottaa jinglensä itse, joten monesti kanavat tilaavat ne ulkomaiselta alan tuotantoyhtiöiltä. Kohdemaasta lennätetään laulaja paikalle lauluosuuksia varten, koska vaikka ulkomainen ääni osaisikin hoitaa homman todella tyylikkäästi, niin monesti lausumisesta se jää kiinni. Esimerkkinä tästä voisi käyttää ihan ensimmäisiä Radio Rockin jinglejä, jotka tehtiin ruotsalaisella laulajalla. Tai yritettiin tehdä. Kundi kuulosti todella hyvältä ja halusin hänet niin kovasti hommaan, että pistin hänet harjoittelemaan suomalaista ärrää muutamankin kerran. Ei siitä mitään tullut. Radio Rock ruotsalaisella “ärrällä” ei vaan toimi.

Näitä jingle-tuotantoyhtiöitä on euroopassa kuitenkin vain muutama, jolloin ongelmaksi saattaa muodostua, että jinglet kuulostavat toisiltaan, koska niitä tuottavat yhtiöt myyvät samoja pohjia uudelleen laulettuina. Tämän lisäksi olen huomannut, että rock genrenä tuntuu olevan heille erityisen vaikea toteuttaa uskottavasti ja suomalaiseen makuun sopivaksi.

Jokaisella brändillä tulisi olla visuaalisen ilmeen lisäksi myös äänellinen ilme. Joillakin brändeillä se on taas ollut niin kauan, että se alkaa kuulostamaan jo vanhalta. Vanha ja haalistunut voi olla kuitenkin edelleen toimiva, jos sen vain tekee uudelleen, ja kenties päivittää musiikkityylin. Kuten visuaalisessakin logossa, älä muuta sitä liikaa, jotta ihmiset vielä tunnistavat sen. Esimerkiksi Biolanin kanankakka -jingle olisi täysin toimiva, jos sen vain soittaisi ja laulaisi uudelleen. Edes genreä ei tarvitsisi vaihtaa.

Radio Suomipopin jinglet saavat päivityksen noin 5 vuoden välein. Itse asiassa kaikkien Nelonen Median radioiden jinglet uudistuvat tähän tahtiin. Se on sopiva sykli tarkastella populaarimusiikin trendejä. Nyt päivittyneen Radio Suomipopin jinglet lauloi Kasmir. Edelliset viisi vuotta olette saaneet kuunnella Aki Tykin tulkintaa. Mutta kuka ne Radio Rockin jinglet laulaa?

Sunnuntaina 9.9. juhlitaan Ysäripäivää

Sunnuntaina 9.9. juhlitaan Ysäripäivää

Uusi podcast Suplassa: Sensuroimaton tositarina Teinitytön päiväkirja

Uusi podcast Suplassa: Sensuroimaton tositarina Teinitytön päiväkirja